Delfzielster Dweildag
Zondag 24 september 2023 - 13:00u
Op zondag 24 september 2023 wordt van 13:00 tot 18:00 uur de Delfzielster Dweildag van het Muziekfestival Delfzijl gehouden in het centrum van Delfzijl. Elf dweilorkesten uit alle hoeken van Nederland zullen met meer dan 200 muzikanten gedurende de gehele middag op verschillende locaties in het centrum van Delfzijl optreden en het "dak" van Delfzijl blazen. De prijsuitreiking en finale vindt plaats vanaf ca. 17.30u op het Molenbergplein.
Naast optredens van de dweilorkesten en amusementkoren is er een braderie in het centrum en is het koopzondag.
Kortom: een middag boordevol muziek en gezelligheid in de prachtige havenstad Delfzijl. Het "dak gaat eraf"!

Locaties Delfzielster Dweildag 2023
Alle optredens zijn in het centrum van Delfzijl. Op onderstaande plattegrond staan de locaties waar ca. de optredens worden gegeven.
Locatie (5) is de locatie van de jury. Hier zullen van 13:00 tot 17:00 de dweilorkesten in de wedstrijdklasse door juryleden Theo van Kruistum en Ruud Extra worden beoordeeld op muzikaliteit en performance.
Per blok van 20 minuten treden de dweilorkesten op bij de verschillende locaties.

Deelnemers dweilorkesten
De Blaauwbloezen, Middelstum
De Blaauwbloezen is onderdeel van de muziekvereniging Concordia uit Middelstum. Ze Blaauwbloezen hebben de afgelopen jaren snel naam opgebouwd en al vele optredens gegeven. Niet alleen als dweilorkest, maar ook bijvoorbeeld als Pietenband. De erkenning volgde al snel toen de Blaauwbloezen een tweede prijs wonnen op het dweilorkestenfestival in Delfzijl. In een korte tijd heeft het dweilorkest zich ontwikkeld tot all-round orkest met een uitgebreid repertoire voor alle mogelijke evenementen. taptoe, dorpsfeest, sinterklaasintocht, RTV Noord, wielerronde, braderie, markt, kerstmarkt, Koningsdag, opening school, feettent, serenade, bloemencorso, wandel4daagse etc. Niet alleen zijn de Blaauwbloezen inzetbaar als Pietenband, ook vertoken ze elk jaar de rol als Paashazenorkest en Kerstmannenorkest.
De Boljeiers, Tijnje
Het dweilorkest met een eigen identiteit en sound waarbij sfeer en gezelligheid bovenaan staan! De Boljeiers zijn een enthousiaste groep muzikanten die op eigen wijze van elk optreden een groot feest maken.
Het ontstaan van De Boljeiers!
Eind 2009 ontstond het idee om een dweilorkest op te richten. Een idee dat met veel enthousiasme werd opgepakt en binnen de kortste keren was een groep blazers, slagwerkers en zelfs een dirigent bij elkaar getrommeld. Vanaf dat moment klinken elke week vrolijke noten door het dorp Tijnje, wanneer er gerepeteerd wordt. In de loop der jaren neemt het geluid steeds toe, want de Boljeiers is een gezonde, en gezellige, club waar muzikanten, al dan niet ervaren, zich graag bij aansluiten.
Betekenis BOLJEIERS
Deze enthousiaste groep heeft zichzelf de naam De Boljeiers aangemeten. Een toepasselijke naam met een historisch tintje. Het dorp Tijnje ligt in het veengebied van Friesland. Meer dan een eeuw geleden werden deze gebieden afgegraven door veenarbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden leefden (u denkt, waar gaat dit naar toe .... dit heeft nog niets te maken met feestmuziek .... maar let op ....).
Rond 1890 kwamen de arbeiders in OPSTAND. Het was tijd om te BOLJEIEN. De arbeiders die staakten en de boel opzweepten werden "BOLJEIERS" genoemd. En daar is onze link.
Dweilorkest Dinges, Emmen
Met Dweilorkest Dinges is het altijd feest!
Wie ze ZIJN is niet zo belangrijk, wat ze DOEN dáár gaat het om!
Ze spelen een gevarieerd repertoire, waarbij ze switchen van top 40-nummers via herkenbare meezingers naar swingende golden-oldies. Ze spelen veel op aanvraag (boekingen), maar houden ook ontzettend van Dweilfestivals. Het allerleukste vinden ze de interactie met toeschouwers, zee maken graag sfeer sámen met het publiek.
Met ons enthousiasme en felblauwe kleding trekken ze gemakkelijk de aandacht. Of dat nu is in een grote evenementenhal, bij een wandeltocht of op een plein vol terrassen. Ze zoeken de mensen op en verleiden hen om mee te feesten!
Eveneband, Siddeburen
Op 31 oktober 1945 is door een aantal muziekanten een muziekvereniging opgericht. De muziekvereniging met de naam “Concordia” heeft als thuisbasis het mooie dorp Siddeburen. "Concordia betekent zoveel als: "eendracht" of beter "met één hart". Een geweldige naam en betekenis. De liefde voor muziek en en de liefde voor het "samen" is nog steeds even groot!
In 2020 (of eigenlijk anderhalf jaar eerder ;-) is de "handelsnaam" EveneBand onstaan. "EveneBand, voor ieder evenement,"Dit geeft de veelkleurigheid van de club weer. Ze zijn graag geziene gasten op feesten en partijen, openingen, markten, Schutzenfesten en dorpsfeesten. Kortom: "zoekt u voor uw evenement even een band?" -> EveneBand.
Flater Pret Orkest, Ommen
Het Flater Pret Orkest (FPO) maakt van iedere gelegenheid een feest. Ze staan bekend om muzikale improvisaties, de meest uiteenlopende muziekstijlen en spontane interactie met het publiek. Of het nu gaat om een bruiloft, de intocht van de wandelvierdaagse of zomaar een fuif, het FPO maakt van iedere gelegenheid een feestje.
Het FPO is niet zomaar een orkest. Al ruim vijfentwintig jaar lang staat het 14-koppige dweilorkest garant voor een breed repertoire van swingende muziek, variërend van een Weense Wals tot Queen of Ramses Shaffy. Spelen uit een boekje of van bladmuziek? Dat is er niet bij. Het indrukwekkende oeuvre van het FPO bestaat uit bijna 80 arrangementen, gebaseerd op bekende en goed in het gehoor liggende nummers. De ervaren muzikanten spelen dit alles niet alleen uit hun hoofd, maar improviseren er ook lekker op los.
“Het FPO geeft geen show vóór het publiek, maar mét het publiek. Waar zij ook optreden, de muzikanten verleiden hun gehoor al grappend en grollend tot een grote glimlach of een dansje en krijgen iedereen op de tafel.”
Gasselter Blaoskapel, Gasselte
De Gasselter Blaoskapel is de blaaskapel van de muziekvereniging "Harmonie" uit Gasselte. De Gasselter Blaoskapel is een idee van familie van der Linden die doorgevoerd is binnen de vereniging. Enkele leden vanuit de malletband en het orkest zijn samengevoegd binnen deze afdeling en zorgen voor sfeer bij onder andere wandelvierdaagse en andere gelegenheden.
Dweilorkest It Sil Heve, Friesland
Opzwepend of ingetogen, een clubje Friese muzikale gangmakers staan garant voor een feestje met een breed repertoire aan meezingers en inhakers. Deinen maar, ontdooien tijdens koude dagen of compleet uit je dak gaan met zomerse sferen. Dweilorkest “It Sil Heve” laat de temperatuur en de sfeer stijgen tot ongekende hoogte. Een muzikaal spektakel voor en door Noorderlingen om intens van te genieten. Deze vrolijke vrienden zijn de niet te missen stemmingsmakers op feesten, partijen, sportevenementen, braderieën en festivals waar wij Friezen trots op zijn. Luister en geniet of swing lekker mee met ús dweilorkest, It Sil Heve!
Streetband Kleintje Mina Delfzijl
De Streetband Kleintje Mina is een onderdeel van muziekvereniging "Koningin Wilhelmina" uit Delfzijl. Deze streetband wordt gevormd door ongeveer 12 leden van de vereniging. Kleintje Mina speelt populaire en bekende meezing hits. Denk hierbij aan hits van Jan Smit, Rowwen Heze en Gebroeders Ko.
L.O.S (Loppersum On Street) Loppersum
Loppersum On Street, ofwel L.O.S., is de nieuwste aanwinst van Loppersum`s Harmonie. Het dweilorkest is opgericht door een aantal fanatieke leden van de vereniging. Ze hebben een uitgebreid repertoire en zullen de feestvreugde vergroten.
Blaaskapel Vechtboerties, Dalfsen
De Vechtboerties is de blaaskapel uit het dorp Dalfsen en is onderdeel van muziekvereniging Excelsior uit Dalfsen. Al sinds 1950 laten de Vechtboerties hun klanken horen! Van serenades tot blaaskapellenfestivals, ze zijn altijd in voor een feestje! Met een repertoire met muziek uit de oude doos tot aan moderne hits van nu spelen ze met veel plezier!
Wettertourkapel, Drachten
Het dweilorkest 'de Wettertoerkapel' is, al meer dan 30 jaar, binnen en buiten Friesland actief en brengt tijdens de meest feestelijke evenementen en partijen hun repertoire ten gehore. Het orkest heeft daardoor een spetterend en zeer breed repertoire opgebouwd.
De typische gezellige, warme (luide) klanken zorgen direct voor een feestelijke gezelligheid, op wat voor locatie dan ook!
Het dweilorkest "de Wettertoerkapel" is op 9 april 1986 opgericht en bestaat uit een 20-tal enthousiaste 'hobby' muzikanten.
Deelnemers amusementkoren
Paiser Hopsingers, Peize
In de loop der jaren hebben de Paiser Hopsingers (+/- 50 personen) een gigantisch repertoire opgebouwd (ruim 180 liedjes, Veelal worden de liedjes meerstemmig gezongen, en muzikaal ondersteund door een eigen combo. Dirigent is Mark Pepping die zelf ook enige solo’s zingt.
Speelschema Delfzielster Dweildag
